...niezwykłość zwykłej soli....
myślicie że w soli nie może być nic dziwnego ??? a może, może, chociażby jej kolor
sól hawajska-czerwona
produkowana na hawajskiej wyspie Molokai, produkowana na zasadzie jak prawie każda sól morska, tzn są tworzone małe baseniki wodne w których po przefitrowaniu i odparowaniu wody osadza sie sól,
( no to tak w skrócie kto ciekawszy niech poszuka sobie w necie)
sól ta zostaje poddawana uszlaczetnieniu poprzez różne minerały, sól swój kolor czerwony zawdzięcza domieszce glinki/gleby, pyłem iłowym, znajdujących się w okolicach wulkanów i zawierajacych dużo tlenku żelaza, producent zapewnia że sól ma wyrafinowany smak i delikatny zapach ziemi, próbowałam i muszę przyznać że jest to kolejne robienie klijęta w bambuko.
albo ja mam zbyt mało " wyrafinowane podniebienie " i nieczuły nos ;), Poczytałam nawet z ciekawości parę komentarzy/opini ludzi którzy wykorzystali ją w potrawach i po raz kolejny potwierdzam ;) że reklama dzwignią handlu, niesamowite , jak takie zapewnienia potrafią wpłynąc na smak konsumenta, niektórzy byli naprawdę przekonani że czują to o czym zapewnia nas producent, jedynie nad czym się zastanawiałam jest intensywność smaku samej soli, w zalezności od tego w jakim stanie ona była, gruboziarnista, srednioziarnista lub drobno zmielona raz wydawała mi się bardziej "słona" raz mniej ;) sól czarna wulkaniczna zawiera 2% węgla drzewnego producent twierdzi że ma lekki posmak popiołu,( no chyba żeby zjeść beczkę tej soli to sie odbije glebą ;)
jesli chodzi o sól hawajską jest jeszcze sól bambusowa z dodatkiem ekstratów bambusa
zarówno sól czerwona jak i czarna pozostawia ślady na powirzchni tzn lekko brudzi, producent zwraca również uwagę żeby soli tej nie używac w młynkach bo są one lekko wilgotne, jesli chodzi o sól czerwoną to potwierdzam, jesli o czarną to nie, sól jest sucha tzn moja była :)
preska sól - niebieska
perska sól z Iranu swoje zabarwienie zawdzięcza minerału sylwin
duńska sól wędzona
i tu muszę przytaknąc zapewnieniom producenta bo faktycznie sól ma zarówno smak jak i zapach wędzonki bardzo interesująca i warta zastosowania, ze wzgledu na swoj intensywny smak i zapach polecana do potraw gryliowanych i ryb oraz stekow
Nawet nie zdawałam sobie sprawy że aż tyle róznych rodzjów soli z różnych zakątkow świata jest na rynku dopóki nie weszłam w sieć intrnetu, ale czy z tą solą nie jest tak jak z zawartościa cukru w cukrze, "wszystko w trośce o konsumenta" żeby zdrowiej jeść, coś dla oka i żołądka ;)
a ja jestem dobry konsument ;) bo kupiłam, zaspokoiłam swoją ciekawość i zaspokoję ciekawość drugich, to nic że sól jest tylko słona, w przezroczystym młynku czy tylko podana luzem, napewno bedzie ciekawoscia dla goscia , bo jakby nie patrzeć to przecież "sól dla oka"
;) ;) ;)
nie trzeba szukać daleko, wystarczy udać się do Wieliczki bądź Kłodawy aby zobaczyć kolorową sól, każdemu polecam wycieczkę...
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy i u nas te różne rodzaje sa osiagalne, zapytam w sklepie z przyprawami świata.
OdpowiedzUsuńOd dawna uzywam tę grubą - uwielbiam jej smak 'na świeżo', kiedy rozgryzam ziarenka na pomidorze, mniam, mniam:)
Nie wiedzialam ze sol moze wystepowac w tylu kolorach, LO.Tej z ptasim dodatkiem nie osmielilabym sie probowac ;)
OdpowiedzUsuńNawet wedzona pewnie nie odpowiadalaby mi jako ze pewnie nadawalaby wedzonego smaku potrawom ktore go nie potrzebuja.
Masz racje - producenci zrobia wszystko by skusic klienta.
Zdjecia, jak zawsze, piekne :)
Super ciekawostki. Dodam z trochę innej beczki że ostatnio dowiedziałem się, że nieprawdą jest jakoby (co w Polszcze sklepikarze wmawiają klientom) cukier trzcinowy był tylko brązowy. Cukier trzcinowy jest i brązowy i biały, podobnie jak ten z buraków :D.
OdpowiedzUsuńJa jestem miłośnikiem soli z Jadranu.
OdpowiedzUsuńJESTEM 3XL
OdpowiedzUsuńNo wiesz sol z wieliczki to tez zagraniczna zalezy gdzie sie ja kupi :)
IKROOPKA
napewno jesz w kazdym badz razie w necie widzialam tylko cena mnie troche powalila jak zobaczylam :)
SERPENTYNA
z ptasim dodatkiem???chyba cos niedoczytalas hahaha wedzona oczywiscie ze nie moze byc stosowana do kazdej przyprawy ale jest naprawde ciekawa w smaku pozatym w jakich ilosciach je sie te sol ;)
URDEN
oczywiscie ze kazdy cukier jest bialy a brazowe sa barwione pisalam chyba cos na ten temat w "ciekawostkach"no ale ludzie posiadaja taka wiedza jaka posiadaja tym bardziej sklepikarze :)
THE DARK...
a czemu i nie mozna byc rowniez milosnikiem soli :) mnie sie np.bardzo podoba sol morska nie oczyszczana :)
W zyciu nie widzialam tylu gatunkow soli, ladnie pokazane i zaciekawila mnie ta dunska pachnaca wedzonka:)
OdpowiedzUsuńWidziałem rożne odcienie i strukturę soli, ale czarnej nie wiedziałem.
OdpowiedzUsuńSuper wpis. :)
Pozdrawiam serdecznie. :)
a ja z innej beczki :D ciekawa jestem czy już w moim długim :P żywocie zjadłam beczkę soli :)zjeść trzeba z kimś beczkę soli aby go dobrze poznać...pewnie tylko z moimi rodzicami pobiłam ten rekord :D
OdpowiedzUsuństaram sie nie uzywac soli, choc moj maz nie wyobraza sobie bez niej zycia i uzywa za dwoje :) za to jak sol moze byc piekna - pokazalas na zdjeciach :)
OdpowiedzUsuńJa na rolkach też nie jeżdzę. Jeździłem kiedyś na wrotkach. A jeśli chodzi o Parady to mam podobne zdanie do Twojego. CZY TRZEBA SIĘ Z TYM OBNOSIĆ? Czy jak się kogoś kocha tak czy inaczej to czy muszą to wszyscy OGLĄDAĆ??????????? Czy trzeba na 7 godzin wstrzymywać z tego powodu ruch w stolicy????
OdpowiedzUsuńMiłość taka czy inna to sprawa intymna, prywatna. A nie na pokaz. Tak jak myślę. Jeśli w ogóle myślę:)
Vojtek hetero. Ale z tego powodu nie będę demonstrował:)
Aleś żeś dosoliła!!!!!!!!!!!!!!!
Hahaha :) Fajny i słony wykład. Nie wiedziałem, ze jest tyle gatunku soli. Sól to chyba najbardziej powszechna przyprawa na świecie.
A rekalama jest dzwignią handlu. I też informacją po prostu.
Ale łatwo coś przereklamować.
Ja się nie będę reklamował. W Warszawie słonko. W weekend jadę na wiochę powędkować:)
Vojtek nie za słony, ale na pewno nie słodki
Ciekawe nowinki. A ja myślałam, ze sól jest tylko biała albo szara. Znowu się czegoś nowego dowiedziałam od Ciebie. Pozdrówki, jadziu
OdpowiedzUsuńANIA K......
OdpowiedzUsuń:)znajdziesz okazje to kup sobie :)
KRIS
no to jestes teraz bogatszy o jedno doswiadczenie :) dzieki:)
DI
no to jest chyba mozliwe tylko z najblizszymi :)
LAVIOLLETE
:) dzieki
VOJTEK
a no wlasnie czego to sie nie wymysli zeby zwiekszyc sprzedaz
AZALIA
dzieki, dobrze ze mi sie to udalo :)
Pojęcia zielonego nie miałam,że tyle kolorowych rodzajów soli jest na świecie! A ja zawsze tylko "biała jodowana"...:)
OdpowiedzUsuń...no proszę...a my tylko białą używamy:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam:)
Dosoliłaś, Oczko Lewe i fajnie, bo się nieco podszkoliłam.A zdjęcia, faktycznie super...Serdeczności.
OdpowiedzUsuńNiedawno odkryłam, że istnieje też inny rodzaj soli niż nasza zwykła biała. Jestem uwiedziona smakiem każdej z nich. Nie sądziłam, że sól może mieć taką paletę smaków.
OdpowiedzUsuńSuper:)pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńHej. Dzięki Wam przybliżyłam sobie tematykę soli od innej strony... mianowicie przysłowia.. jest ich przecież mnóstwo. Jakie nasuwają się Wam na myśl? Druga sprawa to sól jako dodatek do kąpieli i pielęgnacji stóp.Ach! Naturalna, dobra pielęgnacja.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń