...niezwykłość zwykłej soli....
myślicie że w soli nie może być nic dziwnego ??? a może, może, chociażby jej kolor
sól hawajska-czerwona
produkowana na hawajskiej wyspie Molokai, produkowana na zasadzie jak prawie każda sól morska, tzn są tworzone małe baseniki wodne w których po przefitrowaniu i odparowaniu wody osadza sie sól,
( no to tak w skrócie kto ciekawszy niech poszuka sobie w necie)
sól ta zostaje poddawana uszlaczetnieniu poprzez różne minerały, sól swój kolor czerwony zawdzięcza domieszce glinki/gleby, pyłem iłowym, znajdujących się w okolicach wulkanów i zawierajacych dużo tlenku żelaza, producent zapewnia że sól ma wyrafinowany smak i delikatny zapach ziemi, próbowałam i muszę przyznać że jest to kolejne robienie klijęta w bambuko.
albo ja mam zbyt mało " wyrafinowane podniebienie " i nieczuły nos ;), Poczytałam nawet z ciekawości parę komentarzy/opini ludzi którzy wykorzystali ją w potrawach i po raz kolejny potwierdzam ;) że reklama dzwignią handlu, niesamowite , jak takie zapewnienia potrafią wpłynąc na smak konsumenta, niektórzy byli naprawdę przekonani że czują to o czym zapewnia nas producent, jedynie nad czym się zastanawiałam jest intensywność smaku samej soli, w zalezności od tego w jakim stanie ona była, gruboziarnista, srednioziarnista lub drobno zmielona raz wydawała mi się bardziej "słona" raz mniej ;) sól czarna wulkaniczna zawiera 2% węgla drzewnego producent twierdzi że ma lekki posmak popiołu,( no chyba żeby zjeść beczkę tej soli to sie odbije glebą ;)
jesli chodzi o sól hawajską jest jeszcze sól bambusowa z dodatkiem ekstratów bambusa
zarówno sól czerwona jak i czarna pozostawia ślady na powirzchni tzn lekko brudzi, producent zwraca również uwagę żeby soli tej nie używac w młynkach bo są one lekko wilgotne, jesli chodzi o sól czerwoną to potwierdzam, jesli o czarną to nie, sól jest sucha tzn moja była :)
preska sól - niebieska
perska sól z Iranu swoje zabarwienie zawdzięcza minerału sylwin
duńska sól wędzona
i tu muszę przytaknąc zapewnieniom producenta bo faktycznie sól ma zarówno smak jak i zapach wędzonki bardzo interesująca i warta zastosowania, ze wzgledu na swoj intensywny smak i zapach polecana do potraw gryliowanych i ryb oraz stekow
Nawet nie zdawałam sobie sprawy że aż tyle róznych rodzjów soli z różnych zakątkow świata jest na rynku dopóki nie weszłam w sieć intrnetu, ale czy z tą solą nie jest tak jak z zawartościa cukru w cukrze, "wszystko w trośce o konsumenta" żeby zdrowiej jeść, coś dla oka i żołądka ;)
a ja jestem dobry konsument ;) bo kupiłam, zaspokoiłam swoją ciekawość i zaspokoję ciekawość drugich, to nic że sól jest tylko słona, w przezroczystym młynku czy tylko podana luzem, napewno bedzie ciekawoscia dla goscia , bo jakby nie patrzeć to przecież "sól dla oka"
;) ;) ;)