16.06.2013

" Solą w oczy " czyli....




...niezwykłość zwykłej soli....

myślicie że w soli nie może być nic dziwnego ??? a może, może, chociażby jej kolor


sól hawajska-czerwona

produkowana na hawajskiej wyspie Molokai, produkowana na zasadzie jak prawie każda sól morska, tzn są tworzone małe baseniki wodne w których po przefitrowaniu i odparowaniu wody osadza sie sól,
( no to tak w skrócie kto ciekawszy niech poszuka sobie w necie)
sól ta zostaje poddawana uszlaczetnieniu poprzez różne minerały,  sól swój kolor czerwony zawdzięcza domieszce glinki/gleby, pyłem iłowym, znajdujących się w okolicach wulkanów i zawierajacych dużo tlenku żelaza, producent zapewnia że sól ma wyrafinowany smak i delikatny zapach ziemi, próbowałam i muszę przyznać że jest to kolejne robienie klijęta w bambuko.


albo ja mam zbyt mało " wyrafinowane podniebienie " i nieczuły nos ;), Poczytałam nawet z ciekawości parę komentarzy/opini ludzi którzy wykorzystali ją w potrawach i po raz kolejny potwierdzam ;) że reklama dzwignią handlu, niesamowite , jak takie zapewnienia potrafią wpłynąc na smak konsumenta, niektórzy byli naprawdę przekonani że czują to o czym zapewnia nas producent,  jedynie nad czym się zastanawiałam jest intensywność smaku samej soli, w zalezności od tego w jakim stanie ona była, gruboziarnista, srednioziarnista lub drobno zmielona raz wydawała mi się bardziej  "słona" raz mniej ;) sól czarna wulkaniczna zawiera 2% węgla drzewnego producent twierdzi że ma lekki posmak popiołu,( no chyba żeby zjeść beczkę tej soli to sie odbije glebą ;)
 jesli chodzi o sól hawajską jest jeszcze sól bambusowa z dodatkiem ekstratów bambusa
zarówno sól czerwona jak i czarna pozostawia ślady na powirzchni tzn lekko brudzi, producent zwraca również uwagę żeby soli tej nie używac w młynkach bo są one lekko wilgotne, jesli chodzi o sól czerwoną to potwierdzam, jesli o czarną to nie, sól jest sucha tzn moja była :)


preska sól - niebieska

perska sól z Iranu swoje zabarwienie zawdzięcza minerału sylwin


duńska sól wędzona

i tu muszę przytaknąc zapewnieniom producenta bo faktycznie sól ma zarówno smak jak i zapach wędzonki bardzo interesująca i warta zastosowania, ze wzgledu na swoj intensywny smak i zapach polecana do potraw gryliowanych i ryb oraz stekow
Nawet nie zdawałam sobie sprawy że aż tyle róznych rodzjów  soli z różnych zakątkow świata jest na rynku dopóki nie weszłam w sieć intrnetu, ale czy z tą solą nie jest tak jak z zawartościa cukru w cukrze, "wszystko w trośce o konsumenta" żeby zdrowiej jeść, coś dla oka i żołądka ;)

a ja jestem dobry konsument ;) bo kupiłam, zaspokoiłam swoją ciekawość i zaspokoję ciekawość drugich, to nic że sól jest tylko słona, w przezroczystym młynku czy tylko podana luzem, napewno bedzie ciekawoscia dla goscia , bo jakby nie patrzeć to przecież "sól dla oka"

;) ;) ;)

19 komentarzy:

Jestem3xl pisze...

nie trzeba szukać daleko, wystarczy udać się do Wieliczki bądź Kłodawy aby zobaczyć kolorową sól, każdemu polecam wycieczkę...

ikroopka pisze...

Ciekawe, czy i u nas te różne rodzaje sa osiagalne, zapytam w sklepie z przyprawami świata.
Od dawna uzywam tę grubą - uwielbiam jej smak 'na świeżo', kiedy rozgryzam ziarenka na pomidorze, mniam, mniam:)

Serpentyna pisze...

Nie wiedzialam ze sol moze wystepowac w tylu kolorach, LO.Tej z ptasim dodatkiem nie osmielilabym sie probowac ;)
Nawet wedzona pewnie nie odpowiadalaby mi jako ze pewnie nadawalaby wedzonego smaku potrawom ktore go nie potrzebuja.
Masz racje - producenci zrobia wszystko by skusic klienta.
Zdjecia, jak zawsze, piekne :)

urden pisze...

Super ciekawostki. Dodam z trochę innej beczki że ostatnio dowiedziałem się, że nieprawdą jest jakoby (co w Polszcze sklepikarze wmawiają klientom) cukier trzcinowy był tylko brązowy. Cukier trzcinowy jest i brązowy i biały, podobnie jak ten z buraków :D.

The Dark Passenger pisze...

Ja jestem miłośnikiem soli z Jadranu.

lewym okiem pisze...

JESTEM 3XL
No wiesz sol z wieliczki to tez zagraniczna zalezy gdzie sie ja kupi :)

IKROOPKA
napewno jesz w kazdym badz razie w necie widzialam tylko cena mnie troche powalila jak zobaczylam :)

SERPENTYNA
z ptasim dodatkiem???chyba cos niedoczytalas hahaha wedzona oczywiscie ze nie moze byc stosowana do kazdej przyprawy ale jest naprawde ciekawa w smaku pozatym w jakich ilosciach je sie te sol ;)

URDEN
oczywiscie ze kazdy cukier jest bialy a brazowe sa barwione pisalam chyba cos na ten temat w "ciekawostkach"no ale ludzie posiadaja taka wiedza jaka posiadaja tym bardziej sklepikarze :)

THE DARK...
a czemu i nie mozna byc rowniez milosnikiem soli :) mnie sie np.bardzo podoba sol morska nie oczyszczana :)

Anna Kowalska pisze...

W zyciu nie widzialam tylu gatunkow soli, ladnie pokazane i zaciekawila mnie ta dunska pachnaca wedzonka:)

Kris Beskidzki pisze...

Widziałem rożne odcienie i strukturę soli, ale czarnej nie wiedziałem.
Super wpis. :)
Pozdrawiam serdecznie. :)

Di pisze...

a ja z innej beczki :D ciekawa jestem czy już w moim długim :P żywocie zjadłam beczkę soli :)zjeść trzeba z kimś beczkę soli aby go dobrze poznać...pewnie tylko z moimi rodzicami pobiłam ten rekord :D

laviolette pisze...

staram sie nie uzywac soli, choc moj maz nie wyobraza sobie bez niej zycia i uzywa za dwoje :) za to jak sol moze byc piekna - pokazalas na zdjeciach :)

vojtek pisze...

Ja na rolkach też nie jeżdzę. Jeździłem kiedyś na wrotkach. A jeśli chodzi o Parady to mam podobne zdanie do Twojego. CZY TRZEBA SIĘ Z TYM OBNOSIĆ? Czy jak się kogoś kocha tak czy inaczej to czy muszą to wszyscy OGLĄDAĆ??????????? Czy trzeba na 7 godzin wstrzymywać z tego powodu ruch w stolicy????
Miłość taka czy inna to sprawa intymna, prywatna. A nie na pokaz. Tak jak myślę. Jeśli w ogóle myślę:)
Vojtek hetero. Ale z tego powodu nie będę demonstrował:)


Aleś żeś dosoliła!!!!!!!!!!!!!!!
Hahaha :) Fajny i słony wykład. Nie wiedziałem, ze jest tyle gatunku soli. Sól to chyba najbardziej powszechna przyprawa na świecie.
A rekalama jest dzwignią handlu. I też informacją po prostu.
Ale łatwo coś przereklamować.
Ja się nie będę reklamował. W Warszawie słonko. W weekend jadę na wiochę powędkować:)
Vojtek nie za słony, ale na pewno nie słodki

Azalia pisze...

Ciekawe nowinki. A ja myślałam, ze sól jest tylko biała albo szara. Znowu się czegoś nowego dowiedziałam od Ciebie. Pozdrówki, jadziu

lewym okiem pisze...

ANIA K......
:)znajdziesz okazje to kup sobie :)

KRIS
no to jestes teraz bogatszy o jedno doswiadczenie :) dzieki:)

DI
no to jest chyba mozliwe tylko z najblizszymi :)

LAVIOLLETE
:) dzieki

VOJTEK
a no wlasnie czego to sie nie wymysli zeby zwiekszyc sprzedaz

AZALIA
dzieki, dobrze ze mi sie to udalo :)

rennata pisze...

Pojęcia zielonego nie miałam,że tyle kolorowych rodzajów soli jest na świecie! A ja zawsze tylko "biała jodowana"...:)

Meg pisze...

...no proszę...a my tylko białą używamy:)
Serdeczności zostawiam:)

Dobrochna pisze...

Dosoliłaś, Oczko Lewe i fajnie, bo się nieco podszkoliłam.A zdjęcia, faktycznie super...Serdeczności.

Emiliana pisze...

Niedawno odkryłam, że istnieje też inny rodzaj soli niż nasza zwykła biała. Jestem uwiedziona smakiem każdej z nich. Nie sądziłam, że sól może mieć taką paletę smaków.

Magdalena pisze...

Super:)pozdrawiam!

Blog dla stylowych kobiet pisze...

Hej. Dzięki Wam przybliżyłam sobie tematykę soli od innej strony... mianowicie przysłowia.. jest ich przecież mnóstwo. Jakie nasuwają się Wam na myśl? Druga sprawa to sól jako dodatek do kąpieli i pielęgnacji stóp.Ach! Naturalna, dobra pielęgnacja.